Saturday, 12 January 2013

IC tue penting k !

nak share cter skt malam2 buta nie
story pasal kepentingan IC dan roadtax moto :)




Tepat kol 10.30 aQ strt motor kesayangan aQ n pecut selaju mungkin (sbb dah lambt)
nak jumpa member2 sekolah lame aq ..tiba2 aq rase macam ada benda y tinggal lah
mase tu dah sampai kat bandar mentakab baru lah aq perasan yang aq x bawak IC .. aduyaiiii
 kalau nak pusing balik mmg tak lah kan
dah separuh jalan kot ,
so aq berdoa lah dalam hati agar tak jumpa ABG POLIS ,,
yew la tak pasal2 dapat surat cinta lak nanti kan ?
nak dijadikan cerita
dalam perjalanan aq ke temerloh aq nampak POLIS TRAFIC kat taman semantan !!
OMG !! macam mne nie , dah la tak de IC ,,
aq pun dengan beraninya jalan jew lah
yew la kalau patah balik mmg nampak sangat lah macam nak lari dari POLIS tu kan
(bak kata orang 'BERANI KERANA BENAR TAKUT KERANA SALAH'
tapi dalm kes aq nie cnfm2 lah aq slh,, haha)
Dan nasib aq baik rupe2nye ada xcidnt kat situ bukan roadblock pun ! haha
ALhamdulillah :)
kalau lah betul2 POLIS tadi mmg best la aq kene ..

sesampainye aq kat temerloh mak aq call cakap yg roadtax motor aq tertinggal kat umah !
haha cuai sungguh aq nie rupenye
tak pasal2 dengar ceramah free kat bandar tadi
~OK IC itu penting rupenye :) ~


Thursday, 29 November 2012

Stress ?
Apa itu stress ? erm,, jom kita berfikir sebentar apa itu STRESS !!
kadang2 kita tak sedar yg kita nie sebenarnya dalam keadaan stress .
Percaya atau tak ? 
SO jom kita tengok apakah punca ,cara untuk tangani dan gejala2  stress 

PUNCA STRESS ?
APAKAH
  • masalah kewangan 
  • menunggu lama
  • kena buli
  • rasa rendah diri
  • beban kerja
  • penyakit fizikal
  • persekitaran yang tidak selesa
  • tragedi




MACAM MANA NAK SELESAIKANNYA EA ??
HERMMM......


  1.  Bertenang
  2.  Bernafas dengan dalam
  3.  Berkata : Relakslah
  4.  Beribadat kepada Allah
  5.  Bercakap dengan seseorang 
  6.  Berehat dan mendengar muzik
  7.  Beribadat
  8.  Berfikiran positif
  9.  Bersenam 

Stress nie nampak macam biasa dan remeh jew tapi sebenarnya memberi tekanan yang amat besar kepada diri manusia lebih2 lagi REMAJA dan PELAJAR ,,
so kepada pensyarah2 ku ,, ku memohon kepadamu jangan lah memberi tekanan kepadaku dan kepada anak didik mu kerana mungkin sesetengah pelajar boleh terima cara anda tapi ada juga yang tak boleh cara anda . 

Kepada pelajar dan remaja pula jangan jadikan stress serta apa yang orang kata tentang kita sebagai kata penamat dalam hidup kita TAPI jadikan lah ia sebagai satu pemangkin untuk kita memajukan diri kita ke arah yang lebih baik lagi ,, IN SYA ALLAH 


percayalah ,, orang yang cemburukan anda ialah orang yang dengki melihat kejayaan atau kebahagiaan anda >_<   ,

Sunday, 30 September 2012

innALLAHhamaaNa

Assalamualaikum ,, kaifa halukum ya asdikoii ,, hehe (tst ckp arab jap )
dah hampir sebulan rasanya tak update kat blogg nie .
Disebabkan hari nie kelas batal so aQ akn meluangkan sedikit masa utk menulis ,,

MUSIBAH @ UJIAN @ DUGAAN
Setiap musibah yang Allah berikan kepada kita , pasti ada sebab munababnya
Dan siapalah kita untuk menghalangnya daripada terus berlaku
kerana kita hanya manusia biasa yang tidak pernah terlepas daripada ujian daripada Allah ..
apa erti sebuah kehidupan tanpa adanya cabaran . rigth ?

Ingatlah setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya ,
Allah tidak akan memberi sesuatu musibah melibihi tahap kekuatan kita
maksudnya disini Allah akan uji kita mengikut tahap kesabaran dan kekuatan kita
So ,, jangan lah kita fikir kita tidak mampu mengatasi ujian yang diberi oleh Allah .
Berdoalah kepadanya meminta pertolongan serta bersabarlah kerana
dalam Al-Quran ada mneyatakan " innallah hama sobirin "
Ada orang cakap kadang kala Allah bagi kita ujian yang besar supaya kita dekat dengn dia dan mungkin juga sebab dia rindu nak dengar suara kita memohon doa serta kemaafan kepadaNYA .


Kita hanya mampu merancang tapi Allah yang menentukan segalanya .
Kerana perancangan Allah itu lagi hebat daripada perancangan manusia ,
Jadi apa gunanya bersedih , jika kesedihan itu hanya mampu melemahkan kita ?
Yakinlah dengan pertolonganNYa

"Tak semua DUKa itu DERITA
Tak semua KECEWA itu SENGSARA
kerana disebalik DUKA dan KECEWA
ada KEBAHAGIAN daripada yang ESA"




Dan aku juga tak lepas dari diuji , dah hampir seminggu aku fikirkannya
Tak tahu la nak teruskan ambik course nie ataupun tukar course lain
Apa yang pasti aku dah tak sanggup nak lukakan harapan mak aku 
Mak aku sangat2 berharap aku akan ke Jordan sebab dulu dia pun dapat tawaran untuk ke sana 
tapi terpaksa tolak sebab aki aku tak bagi ,
So sekarang bila aku dapat tawaran nie dia gembira sangat ,
Dan aku akan cuba sedaya upaya aku untuk merialisasikan impian kedua ibubapa ku dan semestinya impian aku juga ^__^ 
Kadang aku rasa ok jew kat sini tapi ada masanya aku rasa down gila,gila,gila

SEBAB ? 
  • Bahasa Arab ku yang biasa2 sahaja (so kene improve kan lagi >_<  )
  • Seseorang , Dia membuatkan aku rasa down kat sini , cara dia pandang aku nie macam aku nie tak layak sangat ada kat sini ! huh  
  • Asrama ! aku sendiri pun tak tahulah kenapa aku begitu alergi dengan kehidupan di asrama 
Apa-apa pun INSYAllAh aku akan cuba atasi semua itU ,






 
  



Sunday, 2 September 2012

dear awak

AWAK ,,

Saya tak tau nak mulakan macam mana , tapi saya nak awak tau tentang nie. Saya nak awak tau dari saya sendiri dan bukannya dari orang lain dan saya tak kisah apa jawapan awak nanti yang penting bagi saya , saya berani cakap kat awak dan awak tau . Itu dah cukup buat saya .

AWAK ,,

Saya suka awak ! awak mesti tak percayakan ..huhuhu saya pun tak sangka macam mana saya boleh sukakan awak .Agak2 ape reaksi awak kalau taw perasaan sy nie ea? Saya sanggup tunggu awak kalau awak pun suka saya juga . Tapi saya taw mende tu mustahil kan .


AWAK ,,


Saya ingat lgi masa hari pertama pendaftaran kita kat sini , saya betul2 tak sangka saya jumpa awak lagi huhu .. tapi 3 bulan lepas tue saya pindah ,masa tue saya rasa sedih sangat2 dan menyesal pindah huhu . Tapi sebulan lepas tue saya juma awak kat tempat temuduga . Awak nampak betul2 terkejut sebab saya pun datang temuduga tue ,yew la saya taw la saya nie tak sepandai awak kan ..Tapi saya happy sbb dpt jumpa awak semula .


AWAK ,,

Tak lama lagi awak nak pergi dah , pergi jauh tinggalkan saya kat sini . Semoga awak ok2 jew duduk kat sane nanti ea . Ingat lagi tak dulu saya pernah cakap "lepas hbs nie ko jgn igt aq dah taw meskipun nama aq "
tp sekarang saya nak cakap " hrp2 awk igt saya nie lagi ea " .Saya harap saya dapat jumpa awak lagi 3 tahun atau mungkin 6 tahun lagi .Selamat maju jaya  awak :-)


p/s : mesti tertanya2 siapa kan ?  haza siir bainani wabaina allah fakod ..huhu
       SABABNYA ,,,
 tapi tak mengharapkan sangat pun . Dia terlalu baik untuk aq yg tdk berapa nak baik nie huhu . Ape pun aq harap dia jumpa org yg dia sayang dan boleh jaga dia . Aq ? aq gembira kalau dia pun gembira ..SekiAn ..





Thursday, 17 May 2012

kEbahaGian daLam pErpisaHan ..?

15 mei , 03:30 - atuk pergi selamanya selepas lame menanggung kesakitan akibat sakit tua .
16 mei ,01:30 - sepupu aq syafiq lak yg pergi meninggal kita orang semua untuk selma-lamanya .. umo die baru nak masuk 14 taun , betul kata orang ALLAH boleh ambik kita bile2 mase jew yang DIa nak tak kira kita nie muda ataupun tua .smoge ALLAH mencucuri rahmat atuk & syafiq . rase baru semalam duk borak2 ngan syafiq tp ary nie dpt brita yg die da tgglkan kami utk slamenye..masih terbayang2 lagi senyuman die .
Patutlah ary tu die mnangis2 nak duk uma wan , rupenye tu tande2 yg die na tgglkan kami n satu lagi mse akhir hayat die , die slalu pndng kita org lame2 ,mungkin dia na tgk kita org puas2 sblm die pergi .Serius muke die mse pergi x ubah macam die tgh tido ,tido yg pnjng dan xkan bgn2 lgi ,muke die nampak tenang dan berseri2 jew.

mase di wad . 14 mei.


gambar terakhir arwah yg sempat kita org tangkap .semoga die berbahagia di sana slpas lame mnggung ksakitan mse kat snie dlu .dgn wayar yg berselirat nye .

17 mei - alhamdulilah , ALLAH tu btl2 adil , ary nie aq dpt taw yg kputusan tmuduga aq utk ke JORDAN di luluskan ..bersyukor sgt2 smpai mngalirkan airmata .

apa yg d ciptakan oleh ALLAH tu btl2 indah utk kita kan ? klau semalam die tarik 2 org sekaligus org yg aq syg tapi hari jie die bg aq 1 berita gmbira yg aq btul2 inginkan , ALHAMDULILAH YA ALLAH .


SEMAKAN KEPUTUSAN TEMUDUGA
Tarikh Notis: 17-05-2012
Maklumat Pemohon :
Nama
:NUR FARAHAIN BINTI MAZELAN
No. KP
:941122-06-5430
  
Maklumat Permohonan :
Sesi
:MEI 2012
Jurusan
:PERBANKAN ISLAM
Peringkat
:IJAZAH SARJANA MUDA
Institusi
:UNIV. TIMUR TENGAH
Status Temuduga
:BERJAYA
 TAHNIAH, permohonan anda telah BERJAYA.
  Surat Tawaran dan Dokumen Perjanjian akan dihantar dalam tempoh 30 hari dari tarikh notis ini.


Monday, 19 March 2012

21 MAC 2012 ..

pejam celik pejam celik tinggal lagi 2 ary jew rupenye !!
ya allah cam ne la rezab aQ.. risau sangat doe..
mase org suh blaja maen2 ,,so xde guna la na sdh2 kan ?nak kate terkilan ada la sikit bub banyak main2 
pastu selalu cari pasal ngan cikgu..erm camne na berkat blaja kan ?? huhu
11 A !!!
ape2 pun hope dapat rezab yang cemerlang , nak gak merasa naik pentas 
tiap2 taun duk asyik tengok orang jew..kalau boleh n ada rezki nak gak merasa naik sane..naik bub dapat keputusan cemerlang la..bukan naik bodo2 jew..

Sunday, 19 February 2012

penat ... letih .. mengantuk n macam2 lagi..
tu la alasan manusia bile sueuh belaja
setiap masa ada jew perkara yang kita na komen kan ?
cube kite renungkan semula.. pernah tak kite fikir camne penat lelah mak ayah kita cri duit
untuk anta kite g skola
tapi apa yg kite taw mngeluh , mengeluh dan mengeluh..
padahal bkn ape pun , blaja jew kot bukan suh mrompak kan ?
so fkr2 kan lah ea